ingyenes

Székely népi imádságok Letöltés INGYENES PDF [EPUB/MOBI]

Tánczos Vilmos (Szerk.

Székely népi imádságok

Nyelv: Magyar
Ár: INGYENES

Könyv letöltése

A Székely Könyvtár sorozat jelen kötete olyan régi népi imádságokat tartalmaz, amelyeket a folklórgyűjtők az elmúlt évtizedekben a Székelyföldön, valamint a székelység köréből kirajzott gyimesi csángók, moldvai székelyes csángók és a bukovinai székelyek körében jegyeztek le, majd jelentettek meg.
A népi imádság az egyik olyan folklórműfaj, amelynek kapcsán éppen hogy nem a sajátosat, hanem sokkal inkább az egyetemeset kell kiemelnünk: ezek a székely imádságok is szerves módon illeszkednek egy közös magyar, sőt egy közös európai keresztény szellemiségbe, hiszen alapjában véve mind-mind a középkor Európa-szerte egyetemes vallásos világképének lenyomatai. Ezért van az, hogy a székelynek minősített imaszövegeknek általában más magyar tájegységeken, illetve más európai népek körében is vannak olyan változatai, amelyek az itt közöltekhez nagyon hasonlítanak. De vannak a kötetben olyan imádságok is, amelyek a Székelyföldön kívül változat nélküliek. Például az Elindula Mária hosszú útra…, amely a fiát kereső anya szenvedését és az anyai kétségbeeséssel azonosuló teljes kozmosz gyászát jeleníti meg, kizárólag a Székelyföldről (Csík, Gyergyó) ismert. Erdélyi Zsuzsanna, a műfaj felfedezője és legjelesebb kutatója ezt az imatípust tartotta a legszebb magyar archaikus népi imádságnak.
Az itt közölt imádságok népi körökben, adatközlőik használatában egyértelműen imádságnak minősülnek, de a jelen kötetben mégis alig akad olyan szöveg, amelyet ma a történelmi egyházak fenntartás nélkül imának elfogadnának. A népi szemlélet ugyanis a nagy erejűnek tartott imádságokban a legtermészetesebb módon összemossa az egyház által elfogadott kérő, könyörgő magatartást (vallásos jelleg) a szó kimondása által megvalósuló kényszerítő magatartással (mágikus jelleg). A kötet első felének ráolvasó imádságai általában krízishelyzetben (betegség, vihar, démoni támadás stb.) hangzanak el, és noha mélyen vallásos emberek mondják el őket, mégis egyértelműen kényszerítő (mágikus) jellegűek, amit az imaszövegek elmondásakor végzett különféle egyéb rítusok (vízvetés, ónöntés, a vihar fémeszközzel való elintése stb.) is kihangsúlyoznak. Meg kell itt jegyeznünk, hogy a felvilágosodás koráig, azaz a 18. század végéig, az egyház maga is végzett ilyen mágikus gyakorlatokat (például az ördögűzés, gyógyítás, jóslás bevett kolostori gyakorlat volt), vagyis a vallás és mágia mai szinkretikus keveredésében, ami az imádkozási gyakorlatban is tetten érhető, voltaképpen régi idők egyházi gyakorlatának emléke él tovább. A szinkretizmus természtes, legitim mivoltát erősíti az is, hogy az egyházi szentelményekhez (szentelt víz, tűz, gyertya, növények, eledelek, só stb.) és a szentségekhez kapcsolódó népi vallásos cselekmények ma is gyakran tartalmaznak kényszerítő mágikus elemeket.

Információ:

Formátum:pdf.epub.lit.ibooks
mobi.ogg.rtf

Kiadó:
Hargita Kiadó
Oldalak száma:
141
Borító:
CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly:
186 gr
ISBN:
9789737625748
Nyelv:
MAGYAR
Kiadás éve:
2015
Árukód:
2656915 / 1153843
Sorozat:
SZÉKELY KÖNYVTÁR

Üres online:999

Könyv letöltése:111

Az ár:

Székely népi imádságok e-könyv(könyv) (HUF-0.00Ft)

Székely népi imádságok Hangoskönyv (HUF-0.00Ft)

Könyv letöltése

Sok tapasztalat és tudás hozzáadása. Itt készíthet PDF Special ePub Székely népi imádságok. PDF, Kindle, Ebook, ePub és Mobi elérhető ezen az oldalon. Természetesen a Székely népi imádságok PDF könyv modern letöltése nagyon érdekes. Nem kell megvásárolnia, mert ingyen letöltjük. Szerezd meg a Kindle-t vagy töltsd le az ingyenes Kindle Reading alkalmazást

CÍMKÉK:

Letölt Könyv Székely népi imádságok MOBI TXT; ingyenes e-könyv Székely népi imádságok DOC MOBI EPUB;Letölthető ingyen Székely népi imádságok MOBI PDF; e-book Letöltés Székely népi imádságok FB2 RTF TXT; e-book Letöltés pdf Székely népi imádságok DJVU EPUB;Olvassa el letöltés Székely népi imádságok iBook iPad; Ingyenes e-könyv Székely népi imádságok TXT iPhone;Letöltés online pdf 9789737625748 Székely népi imádságok TXT magyar;Letöltés Online Székely népi imádságok iPad TXT;
Székely népi imádságok hangoskönyv ingyenes magyarul online
Székely népi imádságok mobil könyv
Székely népi imádságok online spanyol
Székely népi imádságok book pdf
üres online Székely népi imádságok pdf
letöltési könyv Székely népi imádságok pdf
letöltése könyv Székely népi imádságok epub magyarul ingyen regisztrálás nélkül
Székely népi imádságok letöltés epub magyar
letöltési könyv Székely népi imádságok Tánczos Vilmos (Szerk.
letöltés Székely népi imádságok epub ingyenes ipad
Székely népi imádságok tanulni ingyen online
hangoskönyv Székely népi imádságok
Székely népi imádságok pdf Töltse le az ingyenes magyar legújabb verziót
Székely népi imádságok teljes könyv
letöltési könyv Székely népi imádságok MOBI ingyen magyar
letöltése pdf Székely népi imádságok ingyen


a tudatalattid határtalan ereje pdf
lajos antal a tudatalattid határtalan ereje pdf
a fiatalság titka – a telomer-hatás pdf
családom és egyéb állatfajták pdf
tony buzan elmetérképezés mesterfokon pdf
elmetérképezés mesterfokon pdf
dan brown eredet pdf letöltés ingyen

Székely népi imádságok.pdf

Székely népi imádságok.ePub

ISBN: 9789737625748

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük